Tallers didàctics

Oferim tallers experimentals adreçats a tot tipus de públic de diferent temàtica (prehistòria, etnologia i medi ambient). Les activitats tenen una duració aproximada de 90 minuts, per a un màxim de 25 participants per sessió. Inclouen explicació dialogada i material didàctic per a la part d’experimentació.

Podeu consultar l’oferta i fer la pre-reserva a aquest formulari.

TALLERS DIDÀCTICS D’ETNOLOGIA

Els riuraus. Qui té pansa, té dansa.

Els participants coneixeran, a través d’imatges i la maqueta d’un riurau, l’agricultura i l’arquitectura vinculada a l’obtenció de la pansa. El taller consisteix en l’elaboració de la maqueta d’un riurau amb material reciclat i en la decoració d’una caixa de paper simulant les caixes de panses originals amb les il·lustracions i motius tant característics de l’època.

Coneix la cistelleria

El taller és una aproximació a la cistelleria, la cultura material elaborada amb fibres vegetals. Introduirem aspectes de la botànica, l’artesania, els usos i els costums lligats a aquests objectes. Una cultura material i immaterial sostenible i amb perspectives de futur. Coneixerem els materials i les tècniques de la cistelleria amb l’elaboració d’una peça i l’experimentació de l’artesania amb diferents fibres.

Fes joc. Jocs tradicionals valencians

Amb el taller “Fes Joc” el públic participant es diverteix a través dels jocs populars i la tradició oral que els acompanya. L’activitat es mostra com una oportunitat per recuperar i difondre el patrimoni cultural i fomentar el diàleg intergeneracional.

TALLERS DIDÀCTICS DE PREHISTÒRIA

Adorn prehistòric

Els participants s’aproximen a les societats del Paleolític Superior i del Neolític, a través de les seues expressions artístiques, fent incís en l’ornamentació en la Prehistòria com nova expressió de l’espècie Homo Sapiens. Amb l’ajuda de rèpliques i comparacions etnoarqueològiques, es coneixen les tècniques i materials d’elaboració de vestimenta, d’ornamentació i de decoració; com aquestes es manifesten en diferents suports i estils i la seua evolució al llarg del temps segons unes formes de vida. Finalment, se realitza un adorn imitant els materials i les tècniques prehistòriques.

Al ritme de la prehistòria

Experimentarem la música amb rèpliques d’instruments, gràcies al registre arqueològic i comparacions etnoarqueològiques.

En la prehistòria la música seria molt important per a l’expressió emocional i artística així com per a  la comunicació, com el llenguatge. Però com?  El cos seria el primer instrument i aquells elaborats amb elements naturals (ossos, petxines, fusta, llavors) com els que tenim al taller.

Ceràmica neolítica

L’activitat consisteix en aproximar-se a la terrisseria des dels seus orígens prehistòrics: el Neolític. Contenidors, recipients per al transport, la cuina, els rituals.. ens aproximarem a través d’aquests objectes a les formes de vida prehistòriques.

Al taller es simula el procés d’elaboració de la ceràmica neolítica utilitzant els mateixos materials, tècniques de producció i decoracions, ajudant-nos de rèpliques.

L’art a la prehistòria

Amb aquesta activitat els participants coneixen l’aparició de l’art prehistòric, des de les primeres manifestacions artístiques dels caçadors i recol·lectors del Paleolític, el seu desenvolupament, tècniques i contextualització. 

L’activitat està acompanyada per rèpliques de material prehistòric i fitxes que expliquen l’origen de l’art prehistòric i els exemples més significatius, així com les diferències entre l’art moble i l’art rupestre. Al taller, el públic podrà experimentar les tècniques de pintura i gravat de l’art prehistòric.

Pintura neolítica

L’activitat es centra en l’art dels primers agricultors i ramaders com a nova expressió artística. Els participants s’aproximen, a través de les representacions d’art neolític, a les noves formes de vida de la societat agrícola- ramadera de fa 7.000 anys. S’introdueix als assistents en els diferents estils: l’art macroesquemàtic, l’art llevantí i l’art esquemàtic. Característics d’este període. A través de les escenes i rèpliques prehistòriques s’expliquen les formes de vida d’estes societats.

Després, s’experimenten les tècniques d’elaboració de pigments i pinzells, així com els estils artístics i les representacions de formes i escenes del Neolític. El resultat del taller és la representació d’una escena neolítica.

WhatsApp chat